Inför en adoption

Att adoptera en hund genom Rolda är annorlunda jämfört med att köpa en hund från en kennel. Hundarna som adopteras ut via Rolda har oftast en okänd bakgrund. Men eftersom Roldas personal vistas mycket bland gatuhundarna så ser de och förstår vad dessa hundar utsätts för. Gatuhundar måste tränas med stort tålamod och förståelse för dennes eventuella rädslor (plötsliga ljud, rörelser, rädsla för fordon m.m). Hundens beteende på hägnet kan vara olikt från dennes beteende i sitt nya hem. Våra beskrivningar på hundarna är utifrån den information vi får från hägnets personal och kan ibland förändras när hunden byter miljö.

En gatuhund kan vakta sin mat, bädd, soffan - ja, vad som helst. Det är då man måste försöka komma ihåg och förstå att hunden haft ett svårt liv och vill känna sig älskad och respekterad. Med tid, tålamod och när hunden känna trygghet kommer hunden slappna av och vaktandet kommer avta.

En gatuhund måste observeras noga när den introduceras till nya hundar, andra husdjur eller barn. Barn och mindre husdjur kan ses som lätta att dominera och därför måste du hålla koll på din hund noga tills du känner denne mycket väl.

Men gatuhunden kommer också att överraska dig! Den är smart och anpassar sig lätt till nya situationer . Men återigen måste du ha tålamod, för det kan ta tid för hunden att lära sig hur du vill ha det. Det kan vara lätt att träna en gatuhund, de flesta svarar mycket bra på godis som belöning, men det finns även de som inte gör det. De är alla individer. Det svåraste du kommer att utsättas för är att vinna hundens tillit. När du väl gjort det kommer den att följa dig till månen och tillbaka.

Detta är gatuhundar och vi har oftast inte någon bakgrundsinformation om dem. De kan ha gamla skador, artros efter gamla skador, dåliga tänder m.m. Vi kan inte garantera att de inte lider av något som vi inte har upptäckt. Detta är något som adoptören måste vara medveten om och förstå, samt ta allt ansvar för vid adoption.

Alla hundar är innan adoption kastrerade, fullvaccinerade och chippade. De har också EU-pass och är startförsäkrade i Agria.

Att adoptera en hund från oss kostar 7.000 kr. 
I vissa fall, som äldre hundar eller hundar med gamla skador är priset reducerat. Adoptionskostnad står under respektive hund.

Palle, adopterades år 2023
Palle, adopterades år 2023

Adoptionsprocess 

En adoption börjar med att adoptören skickar in en intresseanmälan på den hund denna vill adoptera. När vi tagit emot intresseanmälan kommer vi gå igenom ansökan och därefter ringer en medarbetare på Rolda upp adoptören. Där vi berättar om oss på Rolda och om adoptionsprocessen, vi ställer även frågor om adoptörens liv och erfarehet av hundar. 

Efter samtalet diskuterar vi i förening för att avgör om adoptören är lämplig och om adoptören matchar med hunden. Har adoptören godkänts för adoption så fortlöper adoptionen. Finns hunden i Sverige och åker adoptören och hälsar på hunden.

Därefter vill vi ha minst tre referenser, oberoende av varandra. Vi kollar även upp alla vuxna personer i adoptörens hem hos länsstyrelse, det för att se om det finns ett djurförbud på någon i hemmet. 

Hundar som finns i Rumänien transporteras med en hundtransport. Adoptören får åka till en av våra mötesplatser där vi möter transporten tillsammans. Detta är alltid en känslosam tillställning där adoptören få möta sin nya familjemedlem för första gången. 

Finns hunden i Sverige åker adoptören och hämtar sin nya familjemedlem efter godkänt från länsstyrelse och referenserna. 

Efter adoption tilldelas adoptören en kontaktperson. Denna personen kommer ringa upp för samtal en period efter adoption för att följa hundens framsteg och finns tillgänglig för att svara på ev frågor. Vi har även en facebookgrupp för våra hundägare, där kan man dela med sig och följa andra Roldahundar.

Har du frågor kring en adoption kontakta då oss här! Du kan även skicka ett meddelande till oss på Facebook eller Instagram.


Klicka här för att se de hundar som finns tillgängliga för adoption!