Bli jourhem

Vi på Rolda Sverige är alltid i stort behov av Jourhem och jourhemmen är en viktig del av vår verksamhet. Tillsammans med jourhemmen kan vi hjälpa och rädda fler hundar. 

Att vara jourhem är utmanande och utvecklande. Det är ett arbete som ger mycket tillbaka och är otroligt tacksamt. Att vara jourhem innebär att verkligen göra skillnad för individen.

En jourhund kan komma direkt från Rumänien eller ha bott i Sverige ett tag. En jourhems placering kan vara planerad eller akut. Det händer att adopterade hundar kommer tillbaka till föreningen på grund av sjukdom hos ägare eller att hunden inte fungerar i familjen av olika anledningar. 

Ina(Gina) kommer ursprungligen från Ukraina. Ina vantrivdes i det Rumänska hägnet till den grad att hon slutade äta. Ina kom akut till jourhem i Sverige mars-23, där kunde hon äntligen kunde blomma ut. Ina adopterades juni-23 och lever nu som en glad och lycklig hund med sin familj. 

Att vara jourhem är ett volontärarbete då Rolda är en ideell organisation. Du som jourhem har hunden i ditt hem, behandlar och sköter hunden som om den vore din egna. Vi förväntar oss att du motionerar hunden, sköter pälsvård, klipper klor och liknade. Allt efter hundens behov. Du som jourhem behöver vara lyhörd och anpassningsbar för hundens behov.

Rent generellt så har våra hundar aldrig bott inomhus, våra hundar är ofta inte rumsrena eller kan vara hemma själva. Det är jourhemmets jobb att arbeta med dessa saker och vara lyhörd inför hundens behov. En viktig uppgift för jourhem är att hundens utvecklig hela tiden rör sig framåt. 

Den minsta tiden du har en jourhund i ditt hem är åtta veckor men du behöver vara beredd på att hunden får stanna längre än så. Skulle det inte fungera med din jourhund i hos dig behöver du ha överseende med att vi inte kommer kunna lösa problemet direkt. Vi behöver tid för att hitta ett nytt jourhem. Du får även vara beredd på att köra din jourhund till avsedd plats. 

Du som jourhem får ibland stå för mindre kostnader kring din jourhund, så som resor för att möta upp och hämta din jourhund, hundfoder, hundgodis, ben, bajspåsar och liknande. Vi på rolda står som ägare på din jourhund. Vi står även för koppel, sele (paniksele), försäkring och eventuella veterinärkostnader. Jourhemmet får även ta emot adoptörer i sitt hem för att träffa jourhund inför en adoption. Du lämnar även över hunden till adoptören när adoptionen är klar.

Mailo(John) kom till Sverige och sitt jourhem Oktober-22 direkt från Rumänien. Han adopterades Februari-23 och 
 bor nu med sin familj i Partille.

Hundarna som kommer till jourhem kan ibland vara väldigt rädda eller ha andra problem. Hunden kan ha gått på gatan, upplevt krig, ha andra trauman eller på andra sätt blivit illa behandlade. Det är ditt jobb som jourhem att ha överseende med hundens eventuella problematik. Det är viktigt att du har förståelse, tid och tålamod. Vi på rolda vill även att du motionerar och rastar din hund flera gånger dagligen, detta är grundläggande för att hunden ska kunna utvecklas i rätt riktning. Vi vill att hunden minst motioneras 3 gånger om dagen i ca 30 min men gärna mer. 

Du som jourhem ska samarbeta med Rolda. Du ska skicka oss information och uppdateringar om hundens personlighet och framsteg regelbundet. Du ska skicka bilder och filmer på hunden. Detta för att vi ska kunna beskriva hunden så bra som möjligt för framtida adoptörer. Informationen, bilderna och filmer kommer att användas i Roldas olika medier.

Vi på rolda har rätt att avsluta samarbetet med jourhemmet omedelbart om vi upplever att ´jourhunden behandlas illa eller om jourhemmet inte följer Roldas riktlinjer. Vi kan också göra hembesök hos jourhemmen för att se om hunden mår bra.

För att ansöka om att bli jourhem skickar du in en ansökan, som finns nedanför. När vi tagit emot din ansökan kommer vi starta processen för att du ska bli jourhem.
Vi kommer att ringa upp dig för ett samtal där vi kommer ställa ytterligare frågor. Vi vill ha tre referenser som är oberoende varandra. Vi gör en sökning hos länsstyrelsen på alla vuxna i hemmet för se om det finns djurförbud på någon person i hemmet. Du som jourhem har även möjlighet att adoptera din jourhund om det är så att ni är en match. 


Vill du bli jourhem och hjälpa utsatta hundar? Skicka då din ansökan till oss här nedanför.
Har du frågor kring att bli jourhem?
Kontakta oss här!

OBS! Vi har tyvärr inte resurser att svara på alla intresseanmälningar. Vi går bara vidare med de intresseanmälningarna vi tror blir bra jourhem till våra hundar. Har du skickat en intresseanmälan och inte fått svar har vi valt en annan person eller ser dig inte lämpad som jourhem. 

Ansökan för att bli jourhem