Om adoption

Adoptera en gatuhund

är inte samma sak som att adoptera en hund i Sverige eller att köpa en valp. Våra hundar har alltid en okänd bakgrund, dom kan ha dolda skador eller sjukdomar, okända beteenden och likande, även om Roldas personal vistas mycket bland gatuhundarna som ser hundarna och förstår vad dessa hundar utsätts för så kan vi aldrig garantera något. 

Det är inte ovanligt att gatuhundarna utsatts för våld från människor, har sett krig eller på annat sätt behandlats illa och detta sätter spår i hunden så som osäkerheter och rädslor. Gatuhundarna måste tränas med stort tålamod och förståelse för dennes eventuella rädslor (plötsliga ljud, rörelser, rädsla för fordon m.m).

Adoptera en gatuhund gör man för att hjälpa en hund till ett bättre liv och en adoption gör stor skillnad för individen och du som adoptör måste ha förståelse, tålamod och tid för din hund. Vi på Rolda Sverige tycker att alla hundar förtjänar ett hem och en egen familj där de får uppleva kärlek och trygghet. Vi som har gatuhundar vet vilken kärlek och tacksamhet den har för sin familj❤️ 


Hundarnas beskrivning

Våra beskrivningar på hundarna är utifrån den information vi får från hägnets personal och upplever själva på våra resor till hägnet och kan ibland förändras när hunden byter miljö. Hundens beteende på hägnet kan vara olikt från dennes beteende i sitt nya hem. 

Det vi har sett av hunden och beskrivit kanske inte stämmer med din förväntning då de kan visa annat beteende i hägnet där de känner sig hemma, befinner sig tillsammans med sin flock och människor som arbetar med dem som de känner. 

Alla hundar som byter miljö förändras i sitt beteende och det är upp till adoptören att arbeta med hunden så att den känner sig trygg och älskad.

När våra hundar kommer till Sverige är dom alltid

- Vaccinerade mot rabies, valpsjuka, hepatit, och parvovirus.
- Chippmärkta och har eu-pass
- Kastrerade. Hos tikar är livmodern borttagen.
- Avlusade, avmaskade och behandlade mot fästingar. Allt detta sker även regelbundet i hägnet
- Genomgått en enklare veterinärbesiktning (undersökning av tänder och röntgen ingår inte i veterinärbesikningen)
- Hundarna badas och borstas innan av resa mot Sverige om vädret tillåter
- 48 timmar innan avresa testas hundarna mot hjärtmask och sjukdomar orsakade av fästingar. Lär mer om testet vi använder här!
https://www.idexx.com/en/veterinary/snap-tests/snap-4dx-plus-test/

Gathundens problematik

En gatuhund kan vakta sin mat, bädd, soffan - ja, vad som helst. Det är då man måste försöka komma ihåg och förstå att hunden haft ett svårt liv och vill känna sig älskad och respekterad. Gatuhunden är van att vakta allt, så som sin mat eller sin sovplats och konkurrensen är hård, både på gatan och i hägnet. Med tid, tålamod och när hunden känna trygghet kommer hunden slappna av och vaktandet kommer avta. 

En gatuhund måste observeras noga när den introduceras till nya hundar, andra husdjur eller barn. Barn och mindre husdjur kan ses som lätta att dominera och därför måste du hålla koll på din hund noga tills du känner denne mycket väl. 

Hundarnas ålder

Vi kan inte heller garantera hundens ålder utan denna uppskattas utav personalen som arbetar med dem. Denna ålder är en uppskattning och kan därför inte garanteras. Passet är en handling som hunden har med sig för att få inträde i Sverige och dennes ålder i passet kan inte heller garanteras. Så fort en hund lämnar vår ägo så tar adoptören ansvar för hunden vad gäller alla kostnader för hunden.

Hundarnas bakgrund

Detta är gatuhundar och vi har oftast inte någon bakgrundsinformation om dem. De kan ha gamla skador, artros efter gamla skador, dåliga tänder m.m. Vi kan inte garantera att de inte lider av något som vi inte har upptäckt. Detta är något som adoptören måste vara medveten om och förstå, samt ta allt ansvar för vid adoption. Hundar med skador eller medicinska problem som vi eller personalen i hägnet har upptäckts beskrivs i hundar texter på hemsidan.

Dolda sjukdomar

Vi reserverar oss för dolda fel och vi reserverar oss även för om hunden har gamla skador samt artros, luxationer, dåliga höfter, tandsjukdomar, tandskador, hudåkommor, hudsjudomar, knölar, dysplasier, ögonsjukdomar, öronsjukdomar m.m 

Gatuhundens anpassningsförmåga

Gatuhunden kommer också att överraska dig! Den är smart och anpassar sig lätt till nya situationer. Men återigen måste du ha tålamod, för det kan ta tid för hunden att lära sig hur du vill ha det. Det kan vara lätt att träna en gatuhund, de flesta svarar mycket bra på godis som belöning, men det finns även de som inte gör det. De är alla individer. Det svåraste du kommer att utsättas för är att vinna hundens tillit. När du väl gjort det kommer den att följa dig till månen och tillbaka❤️